Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Нурие Шабан: Да помогнеш на новородено да оцелее - това ме грабна в неонатологията

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Нурие Шабан приключва медицина през 2011 година в МУ, Стара Загора и стартира работа като лекар-ординатор в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски “- Кърджали.

През 2012 г. стартира специализация по неонатология в УМБАЛ “Пловдив “ и през 2017 година придобива компетентност неонатология в МУ-Пловдив.

Работи поредно в УМБАЛ “Дева Мария “ – Бургас, " УСБАЛАГ " Селена " - Пловдив и МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски “ - Кърджали. От 2022 година е шеф на Неонатологично поделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски “ - Кърджали.

Д-р Шабан, по какъв начин решихте да се посветите на неонатологията?

Стана напълно инцидентно. Започнах работа като лекар-ординатор в Неонатологично поделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски “ в Кърджали незабавно откакто се дипломирах.

Да се грижиш за най-малките, току–що родените, които имат потребност от доста грижи, да дадеш всичко от себе си с цел да окажеш помощ по най-хубавия вероятен метод на новороденото, в случай че има незабавна потребност, с цел да оцелее - това ме сграбчи от първия ден и към този момент не помислих за друга компетентност.

Как приехте концепцията да станете началник на Отделението по неонатология в най-голямата болница на област Кърджали?

Оказа се съдба…Десет години по късно взех решение да се върна в родния си град и в болничното заведение, където стартира моят професионален път. Благодаря на управлението на болничното заведение, че ми гласоподава доверието си и ми даде късмет за развиване.

Да поема отделението е предизвикателство и отговорност. Отговорността, че с труда и знанията си мога да бъда потребна в поделение, което предлага всички условия за качествена здравна грижа за новородените. Професията ми носи огромно задоволство и съм щастлива да го кажа.

Коя е Вашата опора, която Ви дава мощ да поемете такава огромна отговорност?

Най огромната ми опора е моето семейство, което напълно ме поддържа. Както и опитът, който получих в работата ми в разнообразни лечебни заведения. И, не на последно място, опцията да оказа помощ на най-малките пациенти да поемат първата глътка живот и да направя родителите им щастливи – това ме прави мощна.

А кои са Вашите страхове и опасения?

Да не подведа хората които разчитат на мен.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Имам доста малко свободно време, за жалост. Обичам да извозвам времето си с дребното ми дете и околните ми.

Споделете, въпреки всичко кои са обичаните Ви книги и писатели, кои са обичаните Ви направления за странствуване?

Обичам Джон Гришам – всички негови романи, Агата Кристи също.

За странствуване обичам топли места, най-много Турция, курортите Анталия и Бодрум.

Кой е житейският принцип, който се пробвате да отстаявате постоянно и при всички условия?

Без значение къде си или през какво преминаваш, постоянно вярвай, че има светлинка в края на тунела.

Кои са полезностите, които отстоявате и които Ви управляват в специалността и живота?

Винаги да съм почтена с хората към мен и да не позволявам да има ощетени от моето държание и решения.

Какво бихте желали да постигнете в професионален проект – за себе си като началник и за отделението като конструкция през новата година?

В професионален проект бих желала да не преставам да се развъртвам, да одобрявам професионалните провокации и да намирам техните решения.

Работя с добър и обединен колектив с който се стремим да оказваме помощ на най-малките пациенти – новородените.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР